Coaching en Therapie
Dat teveel drukte niet goed is voor ons welzijn is bekend, maar hoe ga je dan om met de tijdsdruk? Het advies: gewoon wat rustiger aandoen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Op zich is er niks mis met druk bezig zijn, zolang je er zelf maar geen last van hebt en gelukkig bent met je manier van leven. Maar: overbelasting,zorgen en gejaagdheid kunnen op een gegeven moment kwalijke gevolgen hebben voor onze gezondheid. Wie bepaalt dat jij het druk hebt? Vraag jezelf eens af: van wie moet ik dit allemaal doen? Wat kan er gebeuren als het werk niet klaar is? ´De wasmand is nooit leeg.' Inderdaad wanneer is het werk klaar, is het ene werk af dan staat het volgende alweer voor de deur. Het is ook vooral een stuk zelfrespect wat hierbij een rol speelt; wie ben jij zonder je werk? Ben je een minder persoon als het werk niet klaar is? Drukte in je hoofd Van al dat moeten en teveel willen raakt ons hoofd vol en wordt het steeds moeilijker om onze gedachten stop te zetten. Dat je hier slapeloze nachten van kunt krijgen is bekend. Neem dus op tijd gas terug. Neem na een uur werken voor jezelf een paar minuten rust, haal in die tijd rustig adem en ga na hoe je je nu voelt. Is het op je werk niet mogelijk om na een uur een paar minuten rust te nemen, zorg dan in ieder geval dat je de pauzes niet overslaat en nee ook niet als er een stapel werk ligt te wachten. Zeg eens nee tegen al dat werk. Bedenk altijd dat je gezondheid belangrijker is. Niets doen Probeer in je vrije tijd eens niets te doen, maar dan ook echt niets. Begin eerst met 5 minuten, ga gewoon zitten en kijk om je heen. Haal rustig adem en meer dan dat doe je niet. Komen er gedachten bij je op, laat ze dan maar los. Wat er ook moet gebeuren; dat kan straks ook nog wel. Deze tijd is voor jezelf. Zo kun je deze tijd langzaam uitbreiden. Dit geeft innerlijke rust. En vanuit deze rust kun je meer doen. Dus effectief omgaan met je tijd. Je leven wordt een stuk leuker als je niets meer moet van jezelf
0 Comments
Een gebrek aan zelfvertrouwen staat meestal niet op zichzelf. Het beïnvloedt ook je relaties en je omgeving. Als je slecht voor jezelf kunt opkomen, vat je kritiek al snel persoonlijk op. De kans dat de omgeving hier negatief op reageert is groot; je lichaamstaal (gebogen houding, nors kijken, e.d.) heeft onbewust meer invloed dan je zelf beseft. Gelukkig is het omgekeerde ook een feit: als je vrolijk bent, straal je dat uit en dat krijg je ook weer terug.
Gevolgen van onzekerheid Onzekerheid kan ook positieve gevolgen hebben; je doet net even meer je best. De vraag is: voor wie doe je het , voor jezelf of voor de omgeving. Dat kritische stemmetje in je kan grote perfectie eisen. En wanneer is iets goed genoeg? Het kan toch altijd beter. Het perfect willen zijn wordt een móeten. Uiteindelijk faal je hierin. Op den duur houd je dit niet vol; niemand kan altijd perfect zijn. Hoe kun je met je onzekerheid omgaan? Wees in ieder geval aardig voor jezelf. Verander dat kritische stemmetje naar een positief stemmetje. Geef jezelf op een vriendelijke wijze raad, zoals je dat ook bij een vriendin zou doen. Je eist toch ook niet van anderen dat ze voortdurend perfect zijn? Bovendien zien anderen echt niet al je 'fouten'; de meeste mensen zijn te druk met zichzelf bezig. Tips:
Veel succes en zelfvertrouwen toegewenst! Als er onzekerheid ontstaat in stresssituaties en je minder presteert dan normaal, spreken we van faalangst. Het ervaren van spanning is heel gewoon. Bij positieve faalangst werkt de spanning in het voordeel van de prestatie. Bij negatieve faalangst heb je te veel last van de spanning en kun je onder jouw niveau gaan presteren. Soms doet de angst zich alleen voor onder bepaalde omstandigheden. Het kan echter ook zo zijn dat de faalangst zich niet tot één bepaalde situatie beperkt. Invloed van faalangst Vaak zie je faalangst samen gaan met een gevoel van minderwaardigheid, onzekerheid, gebrek aan motivatie, e.d.. Faalangst kan ook lichamelijke klachten veroorzaken, zoals slapeloosheid, onrust, opgejaagd gevoel, slechte eetgewoonten en veel transpireren. Bij faalangst ben je sneller uit balans, vooral wanneer de sfeer ergens niet goed is. Begeleiding bij faalangst: Een verandering van gedachten veroorzaakt een verandering van gevoelens. Het is belangrijk om inzicht te verwerven over gedachten, interpretaties en overtuigingen in probleemsituaties. Oefeningen om jezelf te leren ontspannen kunnen zeer zinvol zijn, zodat je ze kunt toeppassen in stresssituaties. HSP´s (hoogsensitieve personen) hebben een zeer fijngevoelig zenuwstelsel en zijn daardoor vaak overweldigd door geluid, tijdsdruk en mensenmassa´s. De prikkels die je binnenkrijgt worden minder gefilterd. Kenmerken van HSP: Onder andere: * Je bent erg gevoelig voor stemmingen van andere mensen en sfeer * HSP´s hebben veel behoefte aan privacy * Cafeïne zorgt voor meer innerlijke onrust en een opgejaagd gevoel * Je bent je meer bewust of hebt meer last van pijnen en kwaaltjes * In korte tijd veel moeten doen zorgt voor een opgejaagd en onrustig gevoel * In je jeugd was je al gevoelig en/of verlegen * Je bent erg gevoelig voor ruwe stoffen Het voordeel van HSP Als hooggevoelig mens kun je een voorbeeldrol vervullen: je hebt het vermogen om je in te voelen in andere mensen, je kunt intens genieten van kleine dingen en meestal zijn HSP’s vriendelijk en begripvol. Het is wel belangrijk dat je je sensitiviteit accepteert en dat je bij jezelf blijft. Ga je niet gedragen zoals je denkt dat anderen van je zullen verwachten. Iedereen wordt als beelddenker geboren. Het in woorden denken ontwikkelt zich in de loop van de basisschool.
In de leeftijd van ongeveer 5 jaar ontwikkelt het kind een voorkeur voor een bepaald leersysteem: visueel of taaldenken. Dit bepaalt hoe je informatie verwerkt. Taal leer je door de omgeving, je familie, je vrienden en natuurlijk op school. Kenmerken: Beelddenkers kunnen problemen krijgen op het gebied van automatiseren, luisteren en volgorde. De kenmerken van beelddenken lijken veel op dyslexie. Ouders herkennen vaak veel van de problemen die zich voordoen bij beelddenken, omdat het erfelijk is bepaald. Vaak zie je dat beelddenkers enorm creatief zijn, vaak dromerig, snel afgeleid, weinig tijdsbesef, soms moeilijk iets onder woorden kunnen brengen e.d.. Tips: Inzicht en overzicht zijn de handvaten voor beelddenkers. Mindmappen, schema’s, tekeningen en picto’s kunnen voor meer overzicht zorgen. Verder kan het inzetten van alle zintuigen beter zorgen voor goede informatieoverdracht. De lesstof kan beter over verschillende momenten worden verspreid; de leerstof erin ‘stampen’ heeft alleen effect op de korte termijn. Houd de opdrachten kort en geef bij voorkeur niet meer dan één opdracht tegelijk. |
Archives
November 2023
Categories |