Coaching en Therapie
Kinderen en jongeren met ADD vallen meestal minder op dan kinderen met ADHD.
Bij ADD is er sprake van een aandachtstekort, concentratieproblemen, moeite met taakgerichtheid en ze zijn meestal snel afgeleid. Ze kunnen chaotisch (raken vaak dingen kwijt), dromerig, afwezig en vergeetachtig zijn. Alhoewel ze ook erg gefocust kunnen zijn als iets enorm hun interesse heeft. Meestal hebben ze veel behoefte om even alleen te zijn, vooral na een dag of momenten met veel prikkels. Dan wordt er wel eens tegen hun gezegd dat ze niet sociaal zijn; het tegendeel is echter waar: ze hebben het gewoon nodig om zichzelf weer op te laden. Over het algemeen zijn ze heel sociaal ingesteld en willen ze graag anderen helpen. Kinderen en jongeren met ADHD zijn vaak impulsief, hebben moeite met het omgaan van te veel prikkels, kunnen hun eigen gedrag meestal moeilijk afremmen, doen meestal voordat ze denken en zijn snel afgeleid. Bij kinderen en jongeren met ADD is er sprake van een langzame informatieverwerking. Automatiseren kost vaak veel moeite, doordat ze de neiging hebben om te veel (en soms te moeilijk) te denken. Hun werktempo ligt over het algemeen vrij laag. Het onderscheid maken tussen wat belangrijke informatie is, is vaak lastig doordat hersenen de informatie langzamer en minder efficiënt verwerken. Het kan lijken alsof ze niet luisteren wanneer ze aangesproken worden: soms zitten ze dan nog in hun eigen gedachtewereld of fantasie en soms moeten ze even een soort van knop omzetten (omschakelen) om wat er tegen hun gezegd wordt te verwerken. Hun intelligentie kan lager ingeschat worden omdat ze meer moeite hebben om informatie uit hun geheugen terug te halen. Hulp bij ADD bestaat uit het leren omgaan met de problemen die ze ervaren. Verder heeft de begeleiding veel overeenkomsten met de begeleiding bij ADHD: bieden van structuur, overzicht (vooral visueel inzichtelijk maken), leren plannen, werken aan een positief zelfbeeld en werken aan de executieve functies. Bij kinderen en jongeren werkt praktijk KEI o.a. met het verbeteren van de executieve functies, de 'ik leer leren'methode en de methode:zelf plannen.
0 Comments
Executieve functies zijn nodig om het mogelijk te maken dat je kunt organiseren, plannen, concentreren en je kunt focussen op wat belangrijk is.
Hierbij behoren de volgende vaardigheden: √ Omgaan met impulsiviteit; nadenken voordat je iets doet. √ Werkgeheugen; informatie onthouden √ Planning; zorgen voor overzicht, prioriteiten √ Taakinitiatie; op tijd beginnen met een taak en deze efficiënt aanpakken √ Concentratie; leren omgaan met afleidingen, de aandacht erbij leren houden √ Timemanagement; op de juiste manier met tijd omgaan en deze goed verdelen √ Emoties en gedrag leren reguleren en controleren √ Organisatie; informatie en materialen ordenen √ Leren omgaan met veranderingen en tegenslag √ Metacognitie; zelfinzicht en de situatie leren overzien en te evalueren Veel kinderen en jongeren hebben moeite met deze vaardigheden. Ze zijn bijvoorbeeld niet goed in plannen, initiatief nemen, geconcentreerd werken onder tijdsdruk en andere zaken die met de executieve functies te maken hebben. Problemen met executieve functies kunnen leiden tot faalangst, motivatieproblemen, problemen met gedrag,plannen en komen veel voor bij ADHD, autisme en leerstoornissen. |
Archives
Juli 2024
Categories |