Coaching en Therapie
Motivatie
Een goede motivatie is van belang voor het opdoen van kennis, vaardigheden en gedrag. Door verschillende oorzaken kan men niet of minder gemotiveerd zijn / raken. Oorzaken Een oorzaak voor een gebrek aan motivatie kan zijn: de opdracht is te eenvoudig, men vindt geen uitdaging in het werk en / of de les. De opdracht kan echter ook, soms structureel, te moeilijk zijn, waarbij de moed om kennis of vaardigheden op te doen de grond in worden geboord. En natuurlijk kan het ook zo zijn dat de opdracht op zich wel te doen is, maar dat je zelfvertrouwen dusdanig laag is en je ervan uitgaat dat je iets niet kan. Het is dus belangrijk dat je weet waarom er motivatieproblemen (zijn) ontstaan. Doelen stellen Voor een goede motivatie is het belangrijk dat je weet waar je het voor doet. Wat is het belang van deze oefening en / of opdracht. De doelen moeten motiverend, stimulerend en haalbaar zijn. Wat zijn je sterke kanten. Waar zitten je mogelijkheden en kwaliteiten. Op deze manier kun je richting geven aan de manier waarop je kunt omgaan met je opdracht. Breng structuur aan in je werkschema. Overzicht kan inzicht scheppen. Breng een vast ritme aan bij het uitvoeren van je taken. Als er sprake is van stress is het natuurlijk belangrijk om ontspanning te zoeken. Kijk naar andere taken: welke taken leveren geen stress, wanneer ben je wel gemotiveerd, wat maakt het dat dit jou wel motivatie geeft, kun je dit integreren in een opdracht waarbij je minder gemotiveerd bent? Hebben jouw gedachten veel invloed op de manier van werken? Denk na hoe je deze gedachtepatronen kunt veranderen.
0 Opmerkingen
Je ademhaling is van invloed op je hele lichaam. Overal in je lichaam heb je zuurstof nodig. Veel klachten worden veroorzaakt door een verkeerde ademhaling.
De gevolgen van snel ademen Vooral tijdens het praten hebben veel mensen de neiging om te snel te ademen. Je kunt hier een opgejaagd gevoel van krijgen, verkrampte schouders, slapeloosheid, rugpijn, depressiviteit, slechte concentratie etc.. Door een goede ademhaling krijg je meer energie en rust in je hele lichaam, dus ook in je hoofd. Oefeningen voor een goede ademhaling Let tijdens het praten op je ademhaling. Door rustiger te gaan praten, wordt je ademhaling meestal ook beter. Denk erom dat de uitademing niet te snel gaat, probeer het uitademen te verlengen. Ga bij jezelf na of dit jou een meer ontspannen gevoel geeft. Ook tijdens het lopen kun je op je ademhaling letten. Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij praten: let erop dat je niet te snel (lees: gejaagd) loopt. Ga rustig zitten, adem vier tellen in , probeer vier tellen vast te houden en adem langzaam weer uit. Dit uitademen kun je langzaam opbouwen, eerst vier tellen uitademen, daarna zes tellen en vervolgens acht tellen. Belangrijk voor een goede ontspanning: adem door je buik; dus bij een inademing adem je naar je buik toe (je kunt ter controle je handen op je buik leggen) en adem rustig weer uit. Probeer iedere dag regelmatig aan je ademhaling te denken en er aan te werken, zodat het op een gegeven moment een vast patroon wordt. Een sterk zelfbeeld is de basis voor een gelukkig leven. Help je kind zijn eigenwaarde te ontwikkelen. Als een kind leert om zichzelf te waarderen is het ook beter in staat om liefde te schenken aan anderen.
Het belang van meer zelfvertrouwen Kinderen die zelfverzekerder in het leven staan piekeren minder, ze kunnen zich beter concentreren en zijn doorgaans gelukkiger. Gedurende zijn leven moet dit zelfvertrouwen worden opgebouwd. Het is belangrijk dat het kind weet dat zijn zelfrespect niet afhangt van meningen van anderen of van zijn prestaties op school e.d.. Zo kan een kind zich niet snel laten ontmoedigen als er iets fout gaat, maar er juist van leren. Hoe kan een kind meer zelfvertrouwen krijgen - Het is belangrijk dat een kind weet dat er van hem gehouden wordt. - Laat je kind weten dat hij gewaardeerd wordt om wie hij is - Weet dat kritiek langer blijft hangen dan een vriendelijk woord - Let erop dat wanneer een kind iets fout doet, dat je duidelijk alleen het gedrag afkeurt en niet het kind zelf ( dus niet: jij bent vervelend, maar wat jij doet vind ik niet goed) - Laat je kind iedere dag vertellen wat er leuk was die dag, zodat hij gemakkelijker het leven op een positieve manier kan benaderen - Eenvoudig maar waar: volg je hart! - Geef zelf het goede voorbeeld (meteen ook goed voor je eigen zelfvertrouwen) - Laat je kinderen zoveel mogelijk zelf doen, knap niet de klusjes voor ze op. Ook al gaat het fout of is het moeilijk, het is belangrijk dat ze zelf dingen uitproberen. Hiervan groeit hun zelfvertrouwen en volgens onderzoeken blijken ze zo ook minder driftbuien te hebben. - Beloon een kind niet alleen voor het resultaat dat hij bereikt maar complimenteer ook het proces - Stimuleer je kind om af en toe eens iets nieuws uit te proberen, een nieuw gerecht eten, andere vrienden kiezen, e.d. - En vooral: durf je kind los te laten, dit geeft een kind de zekerheid dat het iets kan en dat je als ouder vertrouwen in hem hebt. Als je wandelt is het mogelijk je energie meer in balans te brengen. Hierbij gaat het erom dat je intens kunt genieten van de veelzijdigheid van de natuur. Luisteren naar de natuur Richt jezelf er eens op wat je in de natuur hoort door een moment helemaal stil te zijn. Zo ervaar je al veel meer dan wanneer je ´gewoon´ genietend door de natuur loopt. Neem tijdens het wandelen eens een korte pauze, ga rustig ergens zitten, sluit je ogen en ga alleen maar zitten luisteren. Een onuitputtelijke bron van schoonheid De natuur is een onuitputtelijke bron van schoonheid en mysterie. Het is prachtig als je dit kunt zien en beleven. Verwonder jezelf steeds weer hoeveel plezier en kracht je dit kan geven. Ga bij jezelf eens na wat je ziet in de natuur. Soms kan dit een spiegel voor jezelf zijn. Wat kan je dit vertellen over je dagelijkse leven. Veel kinderen in onze westerse maatschappij worden opgevoed tot nemers, niet tot gevers. We staan vanaf de geboorte klaar om kinderen in de watten te leggen en we vragen pas iets aan hen als ze al volwassen zijn.
Herken je dit? Door kinderen elkaar te leren masseren leer je kinderen iets van zichzelf te geven. Ze ontdekken al doende dat je daar geen geld en goederen voor nodig hebt, maar twee liefdevolle handen en je volle aandacht. Oefening om te leren geven en nemen Een oefening om kinderen te leren geven en nemen kan door middel van leuk spelletje heel goed aangeleerd worden. Een onderwerp zou kunnen zijn: de pizzabakker. Een kind zit op de grond of op een stoel voorovergebogen, dat is de klant. Het andere kind is de pizzabakker. Als je een liedje van een bakker kent zing je dat terwijl de kinderen het 'deeg' op de rug van de klant kneden, maar het kan ook zonder lied. Dan vraagt de pizzabakker: Wat wil je erop? Het lied wordt weer gezongen, maar nu met de bewegingen van geraspte kaas, gesneden uien, tomaten, salami en wat de klant verder nog bedenkt. De pizzabakkers mogen hun creativiteit gebruiken om te bedenken hoe dat eruit ziet! Van harde naar zachte bewegingen Hoe ga je van harde naar zachte aanrakingen? Je moet eerst zorgen voor een gevoel van veiligheid. Als stevige bewegingen die veiligheid bieden is het dus goed. Wel steeds wijzen op het comfort: wat wil de ander, wat vindt hij of zij prettig? Dat moet je een poos zo laten, dus niet in een eerste keer al naar zacht willen gaan. De kinderen moeten eerst wennen aan het aanraken zelf. Pas als het stevige aanraken voor de kinderen een vertrouwde activiteit is ga je met kleine stapjes naar subtielere aanrakingen. Kinderen kunnen zich schaamteloos vervelen. Veel opvoeders kunnen hier niet tegen; het is pas goed als je het altijd druk hebt, zowel privé als op het werk. Toch is verveling belangrijk.
Hard werken Er wordt vaak opgekeken tegen iemand die altijd hard werkt. Het schijnt belangrijk te zijn om het altijd druk te hebben. Eigenlijk is dit al jaren zo. Ook vroeger stond hard werken al centraal. Oplossingsgerichte instelling Kinderen die zich vervelen krijgen vaak te horen: ga iets doen! En vervolgens krijgen ze alle soorten mogelijkheden voorgeschoteld. Op deze manier ontneem je het kind zijn eigen creativiteit. Door verveling kun je nieuwe inzichten krijgen. Voor kinderen is verveling een onderdeel van hun natuurlijk ritme. Zij wisselen van nature rust en activiteit af. Tijdens het nietsdoen worden prikkels, ervaringen en emoties verwerkt. En hier kan weer activiteit uit ontstaan. Dus gun je kind én jezelf momenten van verveling en laat je verrassen door de inspirerende activiteiten en oplossingen die dit tot gevolg kunnen hebben. Om je goed te kunnen voelen is het belangrijk jezelf af te vragen: wat kost mij energie en wat geeft mij energie. Het is erg belangrijk om gezond te leven, maar weten wat goed voor je is zorgt ook voor meer vitaliteit. Als iets je gemakkelijk afgaat en je iets zonder veel moeite doet, dan past dat bij jou en is het goed voor je.
Authenticiteit Zowel je helemaal aanpassen aan de omgeving en anderen als helemaal je eigen gang gaan is niet goed voor jezelf. Het is een kwestie van in evenwicht blijven. Hoe meer zelfkennis je hebt des te beter lukt het je om in evenwicht te blijven: voor jezelf kunnen kiezen zonder dat je voorbijgaat aan wat anderen willen. Afgezien van veel zelfkennis is interesse en inzicht in andere mensen ook belangrijk. Authenticiteit uit zich in zelfacceptatie en een rationele bescheidenheid hetgeen samengaat met acceptatie en waardering van andere mensen. Blinde vlekken Zelfkennis kan verhinderd worden door blinde vlekken. Wij zien onszelf namelijk niet zoals anderen dat doen. Hoe kun je deze blinde vlekken opsporen;door onderstaande vragen samen met een vriend(in) te bespreken: Schrijf 3 positieve eigenschappen van jezelf op. Hoe ga je om met kritiek van anderen. Welke negatieve (of minder positieve) eigenschappen heb je. Wat zijn je dromen en je passies. Weten wat echt belangrijk is voor jou en zelfkennis kunnen dus helpen om te werken aan je authenticiteit. En dat geeft energie! In de eerste levensjaren wordt de basis voor zelfvertrouwen gelegd. Dit zelfvertrouwen kan beschouwd worden als een basisbehoefte. Hoe meer zelfvertrouwen hoe meer veerkracht als er vervelende dingen gebeuren. Onzekerheid kun je niet wegnemen door een facelift, dure kleding, een goede carrière e.d., ogenschijnlijk misschien, maar niet voor lang. Als jij je zelfbeeld wilt vergroten is het belangrijk je schaduwkanten (je minder leuke kanten) en je zwaktes te (h)erkennen
Hoe kun je jouw kind meer zelfvertrouwen meegeven Het is moeilijk je kind zelfvertrouwen mee te geven als je zelf een laag zelfbeeld hebt. Dat wil niet zeggen dat je alles moet kunnen en durven. Toegeven dat je iets niet durft of kunt is ook een teken van kracht. Wees eerlijk naar je kind toe; je hoeft hem niet altijd alleen maar te prijzen. Het is beter om de vraag te stellen: ´wat vind je er zelf van?` En laat je kind weten dat je niet altijd de beste hoeft te zijn, want je bent gewoon goed zoals je bent. Zelfacceptatie Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze liefde verdienen op basis van wat ze doen in plaats van wat ze gewoon zijn. Als je veel zelfwaardering hebt, hoef jij jezelf niet te bewijzen door je steeds met anderen te vergelijken; er zullen altijd mensen zijn die het beter doen. Accepteren is iets anders dan alles geweldig van jezelf vinden; het gaat erom dat wat je voelt en denkt dat je dat als een deel van jezelf beschouwt. Maak jezelf niet kleiner dan je bent. Het verschil tussen feiten en overtuigingen Vaak zie je dat denkbeelden zijn gebouwd op je eigen overtuigingen. Het is meestal je eigen oordeel dat je over jezelf hebt, wat je onzeker maakt. Vraag je al of iets echt waar is, weet je het zeker of denk je dat het zo is. Neem je eigen verantwoordelijkheid Je bent zelf de baas over je eigen keuzes en handelingen, dus ook voor het vergroten van je zelfbeeld. Stel jezelf altijd de vraag: hoe kan ik het beste met deze situatie omgaan, wat is het beste voor mijzelf, waar voel ik mij goed bij. Dat wil niet zeggen dat je geen rekening hoeft te houden met anderen, maar handel vanuit je eigen gevoel. Jouw ideeën en wensen doen ertoe! En wees duidelijk in wat je wilt. Nelson Mandela: ´Jij bent de kapitein van je ziel´ Als iemand anders beslag wil leggen op jouw tijd kun je daar op verschillende manieren op reageren. Je kunt toelaten wat een ander van jou verlangt, terwijl jij jezelf hier allerminst prettig bij voelt. De mogelijkheid bestaat dat je boos wordt en aanvallend reageert. De beste manier om te reageren is door duidelijk en vriendelijk te zeggen dat het je nu niet uitkomt. Hierbij houd je respect voor jezelf en de ander Goed luisteren naar de ander Hoe bereik je het beste dat je op een respectvolle manier reageert. Eigenlijk heel simpel: door goed naar de ander te luisteren. Een rustige buikademhaling kan hierbij ondersteunend werken.Luister goed naar de ander zonder dat je meteen een antwoord wilt bedenken. Als de ander is uitgesproken kun je vriendelijk en duidelijk jouw mening zeggen. Als iemand je overvalt kun je bedenktijd vragen; je bent aan niemand verplicht om meteen een antwoord te geven. Kies voor jezelf Je hoeft niet altijd voor een ander klaar te staan. Eisen kun je beter vervangen door wensen. Je hebt altijd het recht om nee te zeggen; respecteer jezelf! Soms kun je uitleggen waarom je nee zegt, maar let wel: dit ben je niet verplicht! Bovendien kun je en mág je altijd van mening veranderen. Dus kun je later op iets terugkomen. Zelf een planning maken Soms kun je teveel in je hoofd zitten; dit moet nog en dat moet nog. Het helpt enorm als je opschrijft wat er allemaal nog moet gebeuren. Zet het belangrijkste bovenaan en ga zo verder. Maak een ruime planning zodat er ruimte is voor andere onverwachte dingen of gewoon: tijd voor jezelf. Nog enkele tips - Stel niet te hoge eisen aan jezelf; het hoeft niet perfect. -Trek de stekker eens uit de telefoon zodat je ongestoord kunt werken. -Je boodschappen één keer per week halen bespaart veel tijd (en als je de boodschappen volgens de indeling van de supermarkt maakt, ga je veel sneller door de winkel heen). - De boodschappenlijst kun je de hele week klaarleggen. Heb je iets nodig. Schrijf het meteen op. -Kijk nog eens goed naar de lijst van dingen die je wilt doen: is het allemaal écht nodig? -Stop op tijd met werken: wie te lang doorgaat, maakt een grotere kans op fouten. Ook zonder haast gaat een dag snel voorbij Een juiste ademhaling kan mensen positief veranderen. Je kunt hierdoor andere keuzes gaan maken en anders tegen het leven aankijken, positiever.Door zeer regelmatig ontspanning- en ademhalingsoefeningen te doen kun je beter met aandacht leven; je leeft minder van impuls naar impuls.
Oefening 1: zwaaien met je armen Zwaai met je beide armen wisselend links en rechts om je middel. Tijdens het draaien adem je langzaam uit. Adem in na vier keer zwaaien en tijdens de volgende vier zwaaien adem je weer uit. Oefening 2: kindhouding Ga op je knieën zitten en buig je bovenlichaam naar de grond toe, je hoofd tussen je (iets gestrekte) armen. Adem langzaam vier tellen in en langzaam vier tellen weer uit. Oefening 3: affirmaties (geschikt voor het slapen gaan) Ga ontspannen zitten of liggen. Zeg hardop of in jezelf, in deze volgorde: ´ik ben heel rustig en ontspannen´ ´mijn armen en benen voelen erg zwaar´ ´mijn hele lichaam voelt erg zwaar, van top tot teen´ ´mijn hart klop rustig en regelmatig´ ´mijn ademhaling is rustig en ontspannen´ ´ik ben heel rustig en ontspannen´ Oefening 4: basisoefening meditatie Ga ontspannen zitten of liggen. Komen er gedachten in je op, besteed er dan geen aandacht aan. Concentreer je op je ademhaling: voel hoe de ademhaling als een vloeiende beweging door je lichaam stroomt. Leg je handen onder op je buik en adem in naar je buik toe adem daarna weer rustig uit. Oefening 5: spanning van je af laten glijden Deze oefening is ook erg geschikt om onder de douche te doen. Stel jezelf voor dat je onder een waterval staat. Het verse stromende water neemt alle zorgen mee, spoelt al je zorgen weg. Eerst voel je dat je hoofd ontspannen wordt, daarna je nek en schouders, je armen, borst, buik, rug, bekken, benen en ten slotte je voeten. Alle zorgen, alle spanning is samen met het water weggespoeld. |
Archives
November 2023
Categories |