Coaching en Therapie
Training in aandacht: Steeds vaker blijkt dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en jongeren baat kunnen hebben bij mindfulness. Vooral bij aandachts- en concentratieproblemen hebben mindfulnesstrainingen een positief effect. Maar ook voor onder andere (faal)angst, stemmingswisselingen, hoogsensitiviteit, omgaan met emoties en piekeren, kan mindfulness van grote betekenis zijn. Aandacht blijkt een belangrijk aspect te zijn in het sociaal-emotioneel welbevinden. Het is namelijk nauw verbonden met cognitieve processen, zoals geheugen, plannen, emotionele reacties en gedrag. Training in aandacht biedt mogelijkheden om het geheugen, zelfacceptatie, zelfbeheersing, aandacht en concentratie te verbeteren. Het is een helend groeiproces, waarbij kinderen hun eigen kwaliteiten kunnen ontdekken en ontwikkelen. De oefeningen worden tijdens een training aangepast aan de leeftijd, belevingswereld en de mogelijkheden van de kinderen. Metaforen, spel, creatieve oefeningen en meditaties worden geïntegreerd in het programma. De kinderen worden op een speelse en ontspannen manier bewust van hun eigen gevoelens en gedachten. Door hiermee in contact te komen leren ze hier anders of beter mee om te gaan. Ze zien in dat ze gedachten hebben, maar hun (pieker)gedachten niet zijn. Bovendien leren ze situaties beter te accepteren zoals ze zijn en te kijken naar wat er "nu" is.
0 Comments
Ieder mens heeft een eigen manier om te leren. Door te onderzoeken hoe iemand het beste kan leren en onthouden, kan deze leerstijl worden toegepast om de leerresultaten te optimaliseren.
De een kan goed woorden onthouden, terwijl een ander beter is in het onthouden van beelden. Het kan ook zijn dat de lesstof beter beklijfd wanneer er een beroep wordt gedaan op het gehoor of dat de leerling beter leert door te doen. En vanzelfsprekend kan een combinatie van verschillende leerstijlen ook een goede manier zijn om te leren en te onthouden. Door de remediërende spellingsaanpak kunnen leerlingen beter leren spellen. Bij deze werkwijze wordt dus uitgegaan van de sterke kanten van iemand. Eerst wordt de beginsituatie bepaald door na te gaan welke spellingachterstanden er zijn. Eventueel wordt onderzocht of de voorwaarden om tot spelling te komen aanwezig zijn. Veel leerlingen hebben moeite met het toepassen van spellingsregels. Spelling kan echter ook zonder toepassing van spellingsregels aangeleerd worden. De woorden worden verankerd in het geheugen op een manier die het beste bij jou past. Het voordeel van deze manier van werken is dat het oefenen van spelling niet botst met de methode die op school ingezet wordt. De leerling leert het woordbeeld te onthouden op de manier waar hij goed in is. Voor de één kan dat via visuele inprenting zijn, voor de ander een combinatie van visueel en auditief. Motorische ondersteuning kan ook bijdragen aan het inslijpen van het woordbeeld. (Bij deze manier van werken wordt onder andere gebruikt gemaakt van: meervoudige-intelligentie) Onderdeel van het remediërend spellen is het inoefenen van het alfabet. Omgaan met verschillende kwaliteiten en verwerkingsvormen.
De theorie van meervoudige intelligentie komt toe aan de verschillen tussen mensen. Ieder mens heeft zijn kwaliteiten en talenten. Deze theorie leert ons dat kinderen veel profijt kunnen hebben van verschillende aanbiedings- en verwerkingsvormen en dat de kwaliteiten nadrukkelijk gebruikt moeten worden tijdens het leerproces. Bij het gebruiken van meervoudige intelligenties worden de wisselende hersendelen geactiveerd. Bij verbaal-linguïstische intelligentie denkt het kind vooral in woorden en begrippen. Een kind met een voornamelijk logisch-mathematische intelligentie denkt bij voorkeur in systemen, mag graag redeneren en analyseren. Denkt een kind in beelden en voorstellingen, dan is de visueel-ruimtelijke intelligentie sterk aanwezig. Tactiel-motorische intelligentie wil zeggen dat het kind leert door te bewegen en te voelen. Denken in muziek, ritmes, maat en patronen komt voor bij muzikale intelligentie. Bij een interpersoonlijke intelligentie denkt het kind, door na te gaan wat de ander ervan vindt en houdt hierbij vaak en veel rekening met de ander, terwijl bij een intrapersoonlijke intelligentie een kind voornamelijk denkt door eerst bij zichzelf te rade te gaan. En dan zijn er kinderen die graag denken in samenhangen, verbanden, vooral met de omgeving; dit kind heeft een naturalistische/ecologische intelligentie. Door gebruik te maken van deze verschillen moeten de aanbiedingsvormen zo divers mogelijk zijn. De leerstof kan worden aangeboden volgens de kenmerken van een specifieke intelligentie. Echter, aangezien bij alle kinderen alle intelligenties wel in een bepaalde mate aanwezig zijn, is het goed om leervormen op basis van diverse intelligenties in te zetten. Het model van de meervoudige intelligentie kan als leidraad dienen om het onderwijs vorm te geven. Bij het werken vanuit de meervoudige intelligentie wordt uitgegaan vanuit het beginniveau en de kwaliteiten waarover het kind beschikt. |
Archives
November 2023
Categories |